Saturday, February 16, 2013

Nasi Dagang & Kari Tongkol





Nasi Dagang.

Beras nasi dagang aku kirim kat office mate yang balik Kelantan.  Nasi Dagang ni masak macam biasa, cuma air tukar santan dan tambah halba dan halia.  Mula-mula nak kukus tapi keadaan gas yang tak mengizinkan aku buat mcm masak nasi biasa je..




Kari Ikan Tongkol

ikut resepi http://salamisimon1.blogspot.com/2012/12/ikan-tongkol-masak-kari.html tapi diolah ikut citarasa ku..

Bahan-bahan:
ikan tongkol yang telah dibersihkan (rebus)
serbuk kari ikan
cili kisar
santan pekat
15 biji kacang bendi - kerat batang dan ekor
2 biji cili merah - belah 2
2 pelepah daun kari - lurutkan daunnya dari tangkai
1 sudu teh pati asam jawa
garam / gula / peras pilihan secukupnya
minyak

Bahan tumbuk:
bawang putih
bawang merah
halia
lengkuas
kunyit
cili padi

Cara:
1. Rebus ikan tongkol dan ketepikan.
2. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Masukkan daun kari dan biarkan layu Tumis semua bahan tumbuk sehingga naik bau.
3. Masukkan cili kisar dan gaul rata. Gunakan api sederhana panas dan biarkan sehingga bahan tumisan pecah minyak.
4. Masukkan serbuk kari ikan - bancuh dengan sedikit air terlebih dahulu, bila naik baunya, tambahkan sedikit air jika terlalu kering.
5. Tambah santan cair.
6. Setelah santan cair mendidih, masukkan ikan tongkol.
7. Apabila kuah mula pekat, tambahkan santan pekat dan biarkan mendidih sekali lagi.
8. Masukkan kacang bendi dan cili merah, garam / gula / perasa pilihan secukupnya.
9. Tutup api dapur apabila kacang bendi telah berubah warna.

No comments: